Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Een geneeskunde met een historie van ruim 4000 jaar. De TCG behandelt zieken, maar is er ook op gericht om ziekte te voorkomen. Acupunctuur verhoogt de natuurlijke weerstand, vergroot de levenslust en vermindert pijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de Traditionele Chinese Geneeskunst goedkoper is en minstens dezelfde resultaten biedt als de westerse geneeskunde.

acupunctuur zoetermeer en utrecht wat is acupunctuur?

Energie circuleert in het lichaam via meridianen, dat wil zeggen energiekanalen die in het lichaam lopen. Deze meridianen zijn genoemd naar het orgaan waar ze contact mee hebben. Bijvoorbeeld de levermeridiaan, de hartmeridiaan etc…

Zij vormen samen een complex netwerk, waarin energie naar elk deel van het lichaam wordt doorgegeven. Op deze meridianen liggen de acupunctuurpunten. Een acupunctuurpunt is een punt waarmee de acupuncturist met een naald, invloed kan uitoefenen op stromen van energie in de meridiaan. Door een naald te prikken in de meridiaan wordt de energie in beweging gezet en kan deze zonodig versterken of afremmen om het lichaam weer in een energetisch evenwicht te brengen.

Acupunctuur is gebaseerd op het begrip energie (Qi). Energie die in de natuur zorgt voor o.a. plantengroei, het klimaat, de seizoenen, het dag- en nachtritme.
In de mens zorgt het voor alle processen die hem tot een levend wezen maken: Het kunnen zien, horen, denken, voelen, stofwisseling van voedsel, de ademhaling, het kloppen van het hart, slapen en dromen, het kunnen uiten van emoties en het ontplooien van talenten, kortom alles.

In een gezonde situatie zijn al die vormen van energie in de mens en zijn omgeving, met elkaar in evenwicht.
Ziekte is een verstoring van de natuurlijke balans. In gevallen waarin het lichaam niet in staat is dit evenwicht te herstellen, kan een acupunctuurbehandeling uitkomst bieden.

Acupunctuur kan klachten verlichten. Het is ook een methode om ziekte te voorkomen en werkt dus preventief.

Introductie over TCG
Minimum 4 characters