TRADITIONELE CHINESE GENEESKUNDE (TCG)

TCG Acupunctuur meridiaan

TRADITIONELE CHINESE GENEESKUNDE (TCG)

De traditionele Chinese geneeskunde heeft een erg lange geschiedenis. Op primitieve wijze was er al sprake van medische gebruiken in vroegere tijden. De strijd tegen ziekten begon toen onze Chinese voorvaderen probeerden te overleven in barre omstandigheden. Bij het zoeken naar voedsel ontdekten zij dat sommige planten eetbaar waren en andere op een bepaalde manier verlichting brachten bij ziekten. Op deze wijze werd de ervaring en kennis met kruiden in de Chinese geneeskunde toegepast.

Zo ook ontdekten zij in het Stenen en Bronzen tijdperk dat bepaalde stenen of bronzen instrumenten gebruikt werden bij de behandeling van ziekten, b.v. de “Bian-stenen”, een type steen met een scherpe vorm die gezien kan worden als de voorlopers van de acupunctuurnaalden.

Met het gebruik van vuur ontstond de mogelijkheid om niet alleen met vuur te koken, maar ook tegebruiken als warmtebron, om bescherming tegen de kou te bieden. Ook ontdekte men dat vuur een gunstige werking had bij de behandeling van een aantal ziekten. Dit is de oorsprong van de Moxa-therapie.
Uit deze tijd dateert ook de toepassing van kruiden voor uitwendig gebruik, aangezien men bij letsel en verwondingen bladeren of delen van planten op de wond legde.

De laatste tientallen jaren is deze duizenden jaren oude Traditionele Chinese Geneeskunde uitgebreid bestudeerd, en is volgens experts binnen en buiten China effectief en veilig gebleken. Bovendien heeft ze het voordeel dat ze de bijwerkingen van chemische medicijnen uit de moderne reguliere geneeskunde verminderd.

SPECIALE BEHANDELING
Minimum 4 characters